Σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) ονομάζεται η χρόνια πάθηση κατά την οποία ο μεταβολισμός της γλυκόζης διαταράσσεται και αυξάνονται τα επίπεδά της στο αίμα (υπεργλυκαιμία).

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί μια πολυσύνθετη χρόνια πάθηση η οποία απαιτεί συνεχή ιατρική και διατροφική παρακολούθηση. Χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης νηστείας (>= 126 mg/ dl) και >200mg/ dl 2 ώρες μετά την κατανάλωση γεύματος. Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ΣΔ τύπου ΙΙ είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, ο καθιστικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα και το στρες.

Ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι καίριος. Για τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι η οργάνωση των γευμάτων με βάση την ινσουλίνη που λαμβάνουν κρίνεται απαραίτητη. Μια μικρή απώλεια βάρους της τάξεως του 5-10% είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Η Διαιτολόγος Γιαζιτζή Κατερίνα εξυπηρετεί Αιγάλεω, Δυτικά Προάστια και Αττική.

Tags: ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΑΙΓΑΛΕΩ