ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Εγκυμοσύνη & Θηλασμός

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια μοναδική περίοδο στη ζωή της γυναίκας, η οποία χαρακτηρίζεται από αρκετές αλλαγές στη ψυχοσύνθεση και το σώμα της. Η διατροφή, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Οι ανάγκες σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο και ο σίδηρος, αυξάνονται σημαντικά, ενώ κατά τ 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης αυξάνονται και οι απαιτήσεις της γυναίκας σε θερμίδες. Κατά το θηλασμό, οι διατροφικές ανάγκες της γυναίκας, είναι εξίσου αυξημένες, όπως και στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης.

Η υιοθέτηση μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, θα προσφέρει στο έμβρυο, και κατά το θηλασμό στο βρέφος, όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ομαλή ανάπτυξή του. Παράλληλα είναι σημαντικό και η εγκυμονούσα και θηλάζουσα γυναίκα να προσλαμβάνει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την αποφυγή τυχόν ελλείψεων σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Υπάρχουν και κάποια τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη για λόγους ασφαλείας. Αυτά τα τρόφιμα/ ροφήματα μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου ή μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο λόγω μικροβιολογικών παραγόντων (π.χ. Σαλμονέλλα):

Καφεΐνη

Αλκοόλ

Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, ξιφία, σκουμπρί, τόνος)

Κάποια βότανα

Σόγια και τα προϊόντα της (π.χ. τόφου, γάλα σόγιας, κιμάς σόγιας)

Μαλακά τυριά που ωριμάζουν με βάση τους μύκητες (ροκφόρ, καμαμπέρ, μπρι, γκοργκοντζόλα κ.α.) και μη παστεριωμένα τυριά

Ωμά ή μη καλά μαγειρεμένα ψάρια (π.χ. σούσι), οστρακοειδή, θαλασσινά, αυγά, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας (π.χ. ψήσιμο medium)

Συκώτι

Σακχαρίνη

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει αρκετές επιπλοκές και πρέπει να διαγνωσθεί άμεσα. Η διάγνωσή του γίνεται είτε με μια απλή αιματολογική εξέταση το 1ο τρίμηνο της κύησης, είτε με καμπύλη σακχάρου μεταξύ της 24-28ης εβδομάδα της κύησης. Κατά την εξέταση της καμπύλης σακχάρου, μετράται η γλυκόζη (σάκχαρο) νηστείας, και στη συνέχεια καταναλώνεται ένα διάλυμα γλυκόζης και μετράται η τιμή του σακχάρου 1 ώρα και 2 ώρες μετά την κατανάλωση διαλύματος.

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε γυναίκα και δεν αφορά μόνο γυναίκες που έπασχαν ήδη από διαβήτη πριν της κύηση. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισή του, όπως:

Προηγούμενη κύηση με Σακχαρώδους Διαβήτη

Παχυσαρκία (ΔΜΣ>30 kg/m2)

Ηλικία άνω των 30 ετών

Ιστορικό προηγούμενης γέννας μωρού με βάρος άνω των 4 Kg

Ιστορικό ανεξήγητων ενδομήτριων θανάτων

Οικογενειακό ιστορικό ΣΔ

Οι επιπτώσεις του διαβήτη κύησης, αν δεν ρυθμιστεί, είναι είτε άμεσες, π.χ. μακροσωμία εμβρύου, αυξημένη ποσότητα αμνιακού υγρού, ίκτερος, αναπνευστικά προβλήματα, υπογλυκαιμία, είτε έμμεσες, όπως η αυξημένη πιθανότητα για παχυσαρκία ή ΣΔ στην παιδική ή/και ενήλικη ζωή του. Να αναφερθεί ότι, μια εγκυμονούσα η οποία έχει προδιάθεση για ΣΔ (χωρίς να έχει διαγνωσθεί με διαβήτη κύησης), μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου αν ακολουθεί μια μη ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες, ζάχαρη κτλ.

Επομένως η εγκυμονούσα που έχει διαγνωσθεί με διαβήτη κύησης ή έχει μια προδιάθεση, θα πρέπει να υιοθετήσει ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής, τέτοιο ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να έχουμε τελικά την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Η Διαιτολόγος Γιαζιτζή Κατερίνα εξυπηρετεί Αιγάλεω, Δυτικά Προάστια και Αττική.

Tags: ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΑΙΓΑΛΕΩ