ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κλινική διατροφή

Υπάρχουν αρκετές παθήσεις οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από τη διατροφή και μπορούν να επηρεαστούν θετικά αν το άτομο ακολουθήσει το κατάλληλο για την πάθηση διατροφικό πλάνο.

Παθήσεις οι οποίες είναι διατροφοεξαρτώμενες είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, οι Καρδιαγγειακές Παθήσεις, η Υπέρταση, η Δυσλιπιδιαμία, οι Γαστρεντερικές διαταραχές (π.χ. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Γαστρίτιδα, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Ελκώδης Κολίτιδα κ.α.), το αυξημένο ουρικό οξύ, η οστεοπόρωση, διαταραχές του θυροειδή αδένα και άλλες παθήσεις.

Σακχαρώδης διαβήτης

Σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) ονομάζεται η χρόνια πάθηση κατά την οποία ο μεταβολισμός της γλυκόζης διαταράσσεται και αυξάνονται τα επίπεδά της στο αίμα (υπεργλυκαιμία).

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί μια πολυσύνθετη χρόνια πάθηση η οποία απαιτεί συνεχή ιατρική και διατροφική παρακολούθηση. Χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης νηστείας (>= 126 mg/ dl) και >200mg/ dl 2 ώρες μετά την κατανάλωση γεύματος. Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ΣΔ τύπου ΙΙ είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, ο καθιστικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα και το στρες.

Ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι καίριος. Για τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι η οργάνωση των γευμάτων με βάση την ινσουλίνη που λαμβάνουν κρίνεται απαραίτητη. Μια μικρή απώλεια βάρους της τάξεως του 5-10% είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Δυσλιπιδαιμίες- Καρδιαγγειακές παθήσεις

Ο όρος «Δυσλιπιδαιμίες» αφορά τη διαταραχή στον μεταβολισμό και την ισορροπία των λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, VLDL, LDLD, HDL) στο αίμα. Η διαταραχή στην ισορροπία των παραπάνω λιπιδίων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου όπως την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες του σώματος. Αυτό μπορεί να έχει σαν απώτερο αποτέλεσμα την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και πιθανού εμφράγματος, εκτός από την θεραπευτική προσέγγιση του ιατρού, σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής. Σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην υγεία των ατόμων επιφέρουν:

η διακοπή του καπνίσματος

η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, βασισμένο στη Μεσογειακή Διατροφή, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λιπαρά και αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές στερόλες

η απώλεια βάρους

η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα

Υπέρταση

Ο όρος υπέρταση αναφέρεται στην αυξημένη αρτηριακή πίεση σε συνθήκες ηρεμίας. Αυξημένη αρτηριακή πίεση υφίσταται όταν ταυτόχρονα:

Η συστολική αρτηριακή πίεση (ΣΑΠ) υπερβαίνει τα 140 mmHg

Η διαστολική αρτηριακή του πίεση (ΔΑΠ) τα 90 mmHg

Οι παρακάτω αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σε συνδυασμό πάντα με τη θεραπευτική προσέγγιση του ιατρού:

Μείωση του σωματικού βάρους κατά 10%

Υιοθέτηση μιας διατροφής χαμηλής σε αλάτι, σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά, σε χοληστερόλη, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ολικής αλέσεως προϊόντα

Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας

Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ

Γαστρεντερικές διαταραχές

Μεγάλο ποσοστό των ατόμων πάσχει από χρόνιες γαστρεντερικές διαταραχές που επηρεάζουν την ποιότητα της καθημερινότητάς τους. Τέτοιες διαταραχές είναι η δυσκοιλιότητα, η διάρροια ή εναλλαγές αυτών, κοιλιακοί πόνοι, φουσκώματα, αέρια, δυσπεψία, καούρα και άλλα.

Οι πιο συχνές αιτίες αυτών είναι:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

Γαστρίτιδα

Σύνδρομο Ευερέθιστου έντερου (ΣΕΕ)

Γαστρεντερίτιδα οξεία ή χρόνια. Μικροβιακή, ιογενούς αιτιολογίας ή παράσιτα

Πεπτικό έλκος

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσο του Crohn)

Εκκολπώματα και πολύποδες του εντέρου

Κοιλιοκάκη

Δυσανεξία στη λακτόζης

Αλλεργικές δυσανεξίες

Καρκίνος του πεπτικού συστήματος

Η διατροφή επηρεάζει την έκβαση και τα συμπτώματα των παραπάνω περιπτώσεων. Σε κάθε μια από τις παθήσεις αυτές η διατροφική προσέγγιση παρουσιάζει διαφοροποιήσεις ενώ εξατομικεύεται για κάθε άτομο ξεχωριστά.

Η Διαιτολόγος Γιαζιτζή Κατερίνα εξυπηρετεί Αιγάλεω, Δυτικά Προάστια και Αττική.

Tags: ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΑΙΓΑΛΕΩ