Παχυσαρκία/Υπέρβαρο
Η παχυσαρκία και το υπέρβαρο χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση υπερβάλλοντος σωματικού λίπους, η οποία έχει σαν επίπτωση διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως Σακχαρώδης Διαβήτης, Καρδιαγγειακές Παθήσεις κ.α.
Ο δείκτης που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει, στην καθημερινή πρακτική, το βάρος ενός ατόμου σε σχέση με το ύψος του, είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή Body Mass Index (BMI). Οι κατηγοριοποιήσεις του ΔΜΣ είναι:
< 18,5: Χαμηλό βάρος
18,5 – 24,9: Φυσιολογικό βάρος
25 – 29,9: Υπέρβαρο
30 – 34,9: Παχυσαρκία τύπου Ι
35 – 39,9: Παχυσαρκία τύπου ΙΙ
>40 : Νοσογόνος Παχυσαρκία
Τα άτομα που ζουν με την παχυσαρκία χρήζουν εξατομικευμένης προσέγγισης η οποία θα στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου διατροφής τους και ζωής τους, ώστε να έχουν ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν πως η επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι συνυφασμένη με τη διατήρησή της απώλειας και μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε, ερμηνεύουμε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε απέναντι στο φαγητό.
Στην αντίπερα όχθη, οι διάσημες και γρήγορες δίαιτες χαρακτηρίζονται από περιόδους στέρησης συγκεκριμένων τροφίμων και ομάδων τροφίμων και παράλληλα έχουν συνήθως ένα γρήγορο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα το οποίο αποδεικνύεται πρόσκαιρο, καθώς το άτομο μετά από κάποιο διάστημα επαναναπροσλαμβάνει το βάρος που έχασε. Αυτό συμβαίνει γιατί ο διαιτώμενος δεν έχει μάθει να διαχειρίζεται διατροφικά κάποιες καταστάσεις και επιπλέον πέφτει «με τα μούτρα», μετά το τέλος της δίαιτας, σε όλα αυτά τα οποία στερήθηκε. Ακόμη σε τέτοιου είδους δίαιτες δεν υπάρχουν εξατομικευμένες οδηγίες, αλλά μια κοινή δίαιτα για όλους.
“Είναι όμως εφικτό 2 διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, άλλο φύλο, βάρος, ύψος, ηλικία και διαφορετικό πρόγραμμα καθημερινότητας, να μπορούν να ακολουθήσουν μια πανομοιότυπη δίαιτα/ διατροφή και να έχουν ένα μόνιμο αποτέλεσμα;”
Η απάντηση είναι ΟΧΙ, βάση πληθώρα επιστημονικών μελετών.
Μια επιτυχημένη προσπάθεια απώλειας βάρους, όπως αυτή ορίστηκε στην αρχή, μπορεί να επιτευχθεί με την συνεχή συνεργασία μεταξύ του διαιτολόγου και του διαιτώμενου. Βασικά στοιχεία της συνεργασίας αυτής είναι:
- το άτομο αποκτήσει βασικές γνώσεις γύρω από τα θρεπτικά συστατικά και τη λειτουργία του οργανισμού σε σχέση με αυτά
- να αναγνωριστούν και να διευκρινιστούν οι συμπεριφορές και οι συνήθειες που έχουν οδηγήσει στο υπερβάλλον σωματικό βάρος και εμποδίζουν το άτομο να αλλάξει
- να υιοθετηθούν νέες συνήθειες και να τροποποιηθούν οι δυσλειτουργικές συμπεριφορές που έχουν να κάνουν τόσο με τη διατροφή και την άσκηση, όσο και με τον τρόπο που χρησιμοποιεί το άτομο, το φαγητό στην καθημερινότητά του
Η προσέγγιση του διαιτολόγου είναι προσαρμοσμένη στις προτιμήσεις και την καθημερινότητα του ατόμου και είναι καθαρά εξατομικευμένη. Σε μια τέτοια προσέγγιση για τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του υπέρβαρου, η διατήρηση της απώλειας, που θα επιτευχθεί, θα είναι πολύ πιο εύκολη και εφικτή για το άτομο.
Η Διαιτολόγος Γιαζιτζή Κατερίνα εξυπηρετεί Αιγάλεω, Δυτικά Προάστια και Αττική.
Tags: ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΑΙΓΑΛΕΩ